Πώς να ανάψετε το τζάκι εύκολα και γρήγορα [video]

B2Green avatar
16:58, 28/11/2014

Πώς να ανάψετε το τζάκι εύκολα και γρήγορα [video]

Κυριότερα Σημεία

  • Άναμμα φωτιάς με προσάναμμα
  • Άναμμα φωτιάς με εφημερίδα και προσάναμμα
  • Άναμμα φωτιάς με τεχνητά καυσόξυλα
Όποιος έχει τζάκι, είναι σίγουρα σημαντικό να ξέρει πώς να τοποθετεί σωστά τα ξύλα, ποιο είναι το καλύτερο προσάναμμα και τι πρέπει να κάνει για να μην «καπνίσει». Για όσους ταλαιπωρούνται όμως κάθε φορά που προσπαθούν να το ανάψουν αλλά και για όσους θέλουν να ανακαλύψουν εναλλακτικούς τρόπους, σας παρουσιάζουμε παρακάτω τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Τι χρειάζεστε για το άναμμα του τζακιού
 
  • Στεγνά ξύλα τα οποία έχουν κοπεί τουλάχιστον πριν 6 μήνες (καταλαβαίνετε ότι είναι αρκετά ξερά όταν, χτυπώντας μεταξύ τους, ακούγονται κούφια). Προτιμήστε ελιά, δρυ ή οξιά.
  • Προσάναμμα (μπορεί να είναι ξερά κλαδιά, κερί, στουπί, φλοιός σημύδας, χαρτί ή άλλο μη χημικό εύφλεκτο υλικό ή και κάποια από αυτά μαζί). Τα ξύλα πεύκου και τα ψιλά κλαδιά ελιάς αποτελούν το καλύτερο προσάναμμα.
  • Σπίρτα ή αναπτήρα.
Tip: Είναι βασικό η καμινάδα του τζακιού να είναι καθαρή για να τραβά καλά τον καπνό προς τα πάνω.

Δείτε παρακάτω 3 διαφορετικούς τρόπους για να ανάβετε το τζάκι στο λεπτό

Άναμμα φωτιάς με προσάναμμα
 

Στο βίντεο αυτό θα δείτε πώς μπορείτε να ανάψετε φωτιά τοποθετώντας πρώτα δύο ξύλα παράλληλα στην σχάρα και με απόσταση μεταξύ τους, στοιβάζοντας ανάμεσά τους λεπτά ξυλαράκια για προσάναμμα. Στην συνέχεια ανάβετε τις δύο άκρες από το προσάναμμα και περιμένετε μέχρι να πάρουν φωτιά. Στο τέλος τοποθετείτε ένα ακόμα ξύλο από πάνω για να «κλειδώσετε» τη φωτιά, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσα στα ξύλα για να περνά αέρας. Σε λίγα λεπτά θα έχετε δυνατή φωτιά!

Άναμμα φωτιάς με εφημερίδα και προσάναμμα
 

Βάλτε στη σχάρα το προσάναμμα, το οποίο είναι προτιμότερο να κόψετε σε μικρά κομματάκια, και τοποθετήσετε το σε σχήμα πυραμίδας για να περνά πιο εύκολα αέρας ανάμεσα στα μικρά ξυλαράκια. Στη συνέχεια τοποθετήστε από πάνω λίγο πιο μεγάλα ξερά ξύλα και στο τέλος ακουμπήστε τρία μεγάλα ξύλα, δύο παράλληλα μεταξύ τους και ένα κάθετα από πάνω. Κόψτε μερικά φύλλα εφημερίδας σε λωρίδες, τοποθετήστε τα στη σκάφη της σχάρας και ανάψτε το χαρτί με αναπτήρα. Τα ξύλα θα πάρουν φωτιά σε δευτερόλεπτα!

Άναμμα φωτιάς με τεχνητά καυσόξυλα
 

Στο βίντεο αυτό θα δείτε πώς το άναμμα του τζακιού γίνεται παιχνίδι αν χρησιμοποιήσετε τεχνητά καυσόξυλα, τα οποία μοιάζουν πολύ με τα συμβατικά ξύλα, αλλά παίρνουν πολύ πιο γρήγορα φωτιά. Επιπλέον, είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι μολύνετε την ατμόσφαιρα (εντός και εκτός σπιτιού) με χημικά. Το μοναδικό μειονέκτημα με τα τεχνητά καυσόξυλα είναι το κόστος τους, ωστόσο με τρία μόνο από αυτά θα έχετε δυνατή φωτιά από το απόγευμα μέχρι να πάτε για ύπνο. Όσο για το άναμμά τους; Απλά τα τοποθετείτε σε σχήμα Χ και τα ανάβετε με τον αναπτήρα, χωρίς οποιοδήποτε άλλο προσάναμμα.
 
B2Green
By B2Green.gr 16:58, 28/11/2014

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!