Πληρώθηκαν (πάλι) οι δικαιούχοι του πετρελαίου θέρμανσης

B2Green avatar
14:30, 16/01/2015

Πληρώθηκαν (πάλι) οι δικαιούχοι του πετρελαίου θέρμανσης

Κυριότερα Σημεία

Το τσουχτερό κρύο από τη μία και η κατακόρυφη πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου από την άλλη λειτούργησαν ως «μαγνήτες» για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι συνολικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο σύστημα, ξεπέρασαν και το φράγμα του ενός εκατομμυρίου ενώ αυτοί που κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια είναι ήδη περισσότεροι από 920.000 χιλιάδες. Και όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε μόλις στη μέση της φετινής χειμερινής σεζόν.

Από χθες το απόγευμα, στους λογαριασμούς των δικαιούχωνπιστώθηκαν περί τα 42 εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας τη συνολική δαπάνη για το δημόσιο στα τουλάχιστον 120 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, έχουν πληρωθεί περίπου 750.000 δικαιούχοι και φυσικά έπεται συνέχεια.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιανουάριο υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης. Έμποροι, σημειώνουν στο theTOC.gr ότι σε αρκετές περιπτώσεις, κατάφεραν μέσα στο πρώτο 15νθήμερο να κάνουν τόσες πωλήσεις όσες καταγράφηκαν πέρυσι ολόκληρο τον Ιανουάριο.

Δυστυχώς, η αύξηση αυτή δεν είναι αρκετή για να τονωθούν και τα δημόσια έσοδα καθώς –όπως έχει ήδη επισημανθεί από το theTOC.gr, το επίδομα των 35 λεπτών ανά λίτρο, ουσιαστικά αφήνει στο δημόσιο έσοδα της τάξεως των 3-4 λεπτών ανά λίτρο από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα όταν θα ανακοινωθούν και τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, θα φανεί ότι μια από τις βασικές αιτίες της κατάρρευσης των εσόδων ήταν και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά και ο ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα.

 

B2Green
By B2Green.gr 14:30, 16/01/2015

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!