Μήπως το κλιματιστικό σας σας αρρωσταίνει; Οδηγίες σωστής λειτουργίας

B2Green avatar
07:58, 13/10/2015

Μήπως το κλιματιστικό σας σας αρρωσταίνει; Οδηγίες σωστής λειτουργίας

Κυριότερα Σημεία

  • Πώς να ξέρετε αν το κλιματιστικό μολύνει τον αέρα;
  • Τι μπορείτε να κάνετε για να λειτουργεί σωστά
  • Οδηγίες για την υγιεινή χρήση του κλιματιστικού
Η νόσος των λεγεωνάριων, μία οξεία λοιμώδης νόσος του αναπνευστικού, είναι μόνο ένα παράδειγμα των προβλημάτων υγείας που μπορεί να προκληθούν από την ελλιπή καθαριότητα και συντήρηση των κλιματιστικών. Και παρότι σπάνια προκύπτουν τόσο σοβαρά θέματα υγείας, η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού είναι απαραίτητη για να ζεσταίνουμε το χώρο μας υγιεινά και με ασφάλεια για όλους.

Πώς μπορείτε να ξέρετε αν το κλιματιστικό μολύνει τον αέρα του σπιτιού σας; 

Μία ένδειξη είναι αν σας πιάνει φτέρνισμα ή δυσκολία στην αναπνοή όταν μπαίνετε στο χώρο με το κλιματιστικό. Μια δεύτερη ένδειξη είναι αν βλέπετε σκόνη στα έπιπλα, ακόμη κι αν έχετε ξεσκονίσει πολύ πρόσφατα. 

Τι μπορείτε να κάνετε για να λειτουργεί σωστά και υγιεινά το κλιματιστικό σας;

- Καθαρίζετε ή αλλάζετε τακτικά (μια φορά το μήνα ή κάθε δυο τρεις μήνες, ανάλογα με τη χρήση) τα φίλτρα του κλιματιστικού σας. Έτσι κρατάτε μακριά τους δυνητικά παθογόνους μικροοργανισμούς.

- Απολυμάνετε και τις κυψέλες. Κι αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο καθώς ο αέρας ανακυκλώνεται μέσα από τα κλιματιστικά και ειδικά όταν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους μπορεί να αποτελούν "φωλιά" μικροβίων.

- Μία ή δύο φορές το χρόνο, και πάλι ανάλογα με τη χρήση, φέρνετε στο χώρο ειδικό τεχνικό για να καθαρίσει τον εξατμιστή, το βασικό εξάρτημα της εσωτερικής μονάδας του κλιματιστικού. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ειδικό σπρέι κατά της μούχλας και των βακτηρίων.

- Κάθε 15 μέρες ή μία φορά το μήνα, ξεσκονίζετε με νωπό πανί τις γρίλιες και τα πτερύγια του κλιματιστικού.

- Αφήνετε πάντα ένα παράθυρο μισάνοιχτο ώστε να ανακυκλώνεται και να φρεσκάρει ο αέρας του δωματίου. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό τις μέρες που μπορεί να κυκλοφορούν περισσότερα μικρόβια στο χώρο σας, όταν π.χ. στο σπίτι ή στο γραφείο σας είναι κάποιος με ίωση.

- Αερίζετε συχνά τους χώρους του σπιτιού και ξεσκονίζετε πιο τακτικά τις μέρες που ανάβετε το κλιματιστικό. Ο αέρας του "ανακυκλώνει" τη σκόνη μέσα στο σπίτι και αυτό μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες ή αναπνευστική δυσκολία σε άτομα με ευαισθησία.

- Αποφύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προσπαθήστε να έχετε μια σταθερή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους, ιδανικά γύρω στους 18-20 βαθμούς Κελσίου. Έτσι όταν πηγαίνετε από το ένα δωμάτιο στο άλλο δεν θα νιώθετε μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας. Τέλος, όταν είναι να βγείτε έξω και έχει πολύ κρύο, κλείστε μισή ώρα νωρίτερα το κλιματιστικό για να μη νιώσει το σώμα σας απότομη και μεγάλη διαφορά.
 
B2Green
By B2Green.gr 07:58, 13/10/2015

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!