Κλιματιστικό: ένας μύθος και μία αλήθεια

B2Green avatar
09:20, 07/06/2016

Κλιματιστικό: ένας μύθος και μία αλήθεια

Κυριότερα Σημεία

Δεν είναι η δροσιά ούτε το ρεύμα από τον αέρα του κλιματιστικού που μπορεί να σας αρρωστήσει – εκτός βέβαια κι αν καθίσετε ιδρωμένοι επάνω στο ρεύμα του παγωμένου αέρα και πάθετε ψύξη, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Εάν όμως βρίσκεστε όλο το 24ωρο μέσα σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο δωμάτιο δεν πρόκειται να αρρωστήσετε – το πολύ πολύ θα νιώθετε πιο ξηρούς τους αεραγωγούς σας.

Τότε γιατί πιστεύουμε ότι το κλιματιστικό μάς αρρωσταίνει;

Αυτό που ισχύει, και πιθανώς είναι η βάση του μύθου, είναι πως οι μεγάλες αλλαγές της θερμοκρασίας δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να κολλήσετε κάποιον ιό που κυκλοφορεί. Αν θέλετε να αποφύγετε τις καλοκαιρινές ιώσεις, αλλά και να μην επιβαρύνετε το περιβάλλον, ρυθμίζετε το κλιματιστικό σε μια άνετη αλλά όχι πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Έτσι όταν θα βγαίνετε από το σπίτι ή το γραφείο σας σε εξωτερικούς χώρους ο οργανισμός σας δεν θα παθαίνει "σοκ" από την αλλαγή της θερμοκρασίας και θα μπορεί να προσαρμόσει πιο εύκολα τις λειτουργίες του.

Και μια αλήθεια

"Παρότι η χαμηλή θερμοκρασία του κλιματιστικού δεν είναι πιθανό να σας αρρωστήσει, η κακή συντήρηση της συσκευής θα μπορούσε να σας προκαλέσει προβλήματα υγείας" επισημαίνει ο γενικός παθολόγος Frank Lipman, MD. "Είναι σημαντικό να αλλάζετε τακτικά το φίλτρο και να αποφύγετε την υπερβολική υγρασία στο χώρο όπου βρίσκεται η εσωτερική μονάδα, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερανάπτυξη μηκύτων και βακτηρίων τα οποία θα καταλήξουν τελικά στο αναπνευστικό σας σύστημα και θα μπορούσαν πράγματι να σας κάνουν να αρρωστήσετε". Εάν χρησιμοποιείτε καθημερινά το κλιματιστικό για πολλές ώρες το καλύτερο είναι να ανοίγετε συχνά το παράθυρο ή να το αφήνετε ελάχιστα ανοιχτό ώστε να ανανεώνεται ο εσωτερικός αέρας.

capital.gr

B2Green
By B2Green.gr 09:20, 07/06/2016

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!