Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα της θέρμανσης με πέλλετ

B2Green avatar
11:44, 02/10/2014

Πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα της θέρμανσης με πέλλετ

Κυριότερα Σημεία

  • Υπέρ και κατά της θέρμανσης με πέλλετ
  • Λέβητες, σόμπες και τζάκια με πέλλετ
  • Προσοχή στις μετατροπές υφιστάμενων λεβήτων
Η θέρμανση με πέλλετ έχει εισβάλλει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάνει για όλους ή ότι ταιριάζει σε όλες τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Για τον λόγο αυτό καλό είναι να το σκεφτείτε καλά πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια επένδυση και να ζητήσετε, φυσικά, την γνώμη κάποιου ειδικού. Κι όταν λέμε ειδικό, δεν εννοούμε κάποιον πωλητή καυστήρων που θέλει -και με το δίκιο του- να πουλήσει το προϊόν του, αλλά κάποιον εξειδικευμένο μηχανολόγο μηχανικό.

Ο λόγος είναι ότι μια πιθανή μετατροπή του υπάρχοντα λέβητα πετρελαίου μπορεί να φαντάζει συμφέρουσα, σε βάθος χρόνου, όμως, ενδέχεται να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την εγκατάσταση. Κι αυτό επειδή ο λέβητας πετρελαίου είναι σχεδιασμένος για υγρά καύσιμα, η καύση των οποίων αφήνει ελάχιστα κατάλοιπα σε αντίθεση με τα στερεά όπως το pellet ή το ξύλο που παράγουν μεγάλες ποσότητες στάχτης.

Επομένως η πιο ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να εγκατασταθεί από την αρχή καυστήρας και λέβητας στερεών καυσίμων αν θέλετε να έχετε όλα τα οφέλη του πέλλετ, αλλά έτσι ανεβαίνει πολύ το κόστος.

Γενικά μια απλή μετατροπή κοστίζει γύρω στα 1500 - 2000 ευρώ, καθώς αλλάζει μόνο ο καυστήρας. Αντίθετα, αν αγοράσετε και λέβητα τότε το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει τις 5000 ή και τις 7000 ευρώ!

Κάτι άλλο που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε μια τέτοια αλλαγή είναι ότι λόγω της φύσης του pellet (στερεό), θα πρέπει να καθαρίζετε συχνά την στάχτη. Είναι μια διαδικασία που για πολλούς δεν αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο δεν παύει να απαιτεί χρόνο και διάθεση να ασχοληθεί κανείς με κάτι τέτοιο.

Κατά τα άλλα οι καυστήρες πέλλετ θέλουν την προβλεπόμενη συντήρηση μια φορά τον χρόνο, όπως οι καυστήρες πετρελαίου, καθώς διαθέτουν κι αυτοί μηχανικά μέρη που χρειάζονται λίπανση.

Υπάρχουν, βέβαια, και σόμπες και τζάκια που λειτουργούν με πέλλετ. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, μιλάμε πλέον για την θέρμανση μεμονωμένων χώρων. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε το πλεονέκτημα χρήσης των καλοριφέρ.

Όσον αφορά, τώρα, το κόστος του καυσίμου, εκεί τα νέα, για την ώρα, είναι καλά. Ένα κιλό πέλλετ κοστίζει 0,30 ευρώ την στιγμή που το πετρέλαιο θέρμανσης για το χειμώνα του 2014 θα πωλείται γύρω στα 1,05 ευρώ το λίτρο. Σημειώστε βέβαια ότι με μια πρόχειρη εκτίμηση, στην θερμική απόδοση από την καύση ενός λίτρου πετρελαίου αντιστοιχούν 2 κιλά pellet. Δηλαδή 0,60 έναντι 1,05. Και πάλι, όμως, θεωρητικά μιλάμε για μια εξοικονόμηση πάνω από 40%. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται και από την απόδοση του συστήματος, τον τύπο του λέβητα κλπ.

Ένα ακόμη θετικό είναι ότι το πέλλετ είναι συσκευασμένο σε σακούλες, πράγμα που διευκολύνει πολύ την αποθήκευσή του.

Επομένως, για να δείτε αν η λύση της θέρμανσης με πέλλετ είναι μια καλή εναλλακτική για σας, και αξίζει πραγματικά, πρέπει να βάλετε κάτω όλες τις παραμέτρους. Αρχικά πρέπει να υπολογίσετε πόσα χρήματα θα εξοικονομήσετε σε ετήσια βάση. Κατόπιν βάλτε κάτω τις επιλογές που έχετε για να δείτε σε πόσο καιρό θα κάνετε απόσβεση πριν αποφασίσετε.

Σε κάθε περίπτωση μια πλήρης μελέτη ενός μηχανικού είναι απαραίτητη πριν προβείτε σε μια τόσο σημαντική επένδυση.
 
coolweb.gr
 
B2Green
By B2Green.gr 11:44, 02/10/2014

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!