Γιατί συμφέρει το φυσικό αέριο - Τα κίνητρα για σύνδεση στο δίκτυό του

B2Green avatar
09:34, 15/03/2017

Γιατί συμφέρει το φυσικό αέριο - Τα κίνητρα για σύνδεση στο δίκτυό του

Κυριότερα Σημεία

Εξοικονόμηση έως και 2.280 ευρώ μπορούν να πετύχουν οι καταναλωτές εφόσον μετατρέψουν την εγκατάσταση θέρμανσης (αυτόνομη ή κεντρική) από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της ΕΔΑ Αττικής.

Ειδικότερα, το όφελος για τον χρήστη του φυσικού αερίου ξεκινάει από τα 957 ευρώ για την αυτόνομη σύνδεση 4 διαμερισμάτων με τη χρήση ανυψωτικής στήλης (riser), αυξάνεται στα 1.295 ευρώ για αυτόνομη σύνδεση διαμερίσματος και φθάνει στα 2.280 ευρώ για κεντρική σύνδεση πολυκατοικίας 8-10 διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, Χρήστο Μπαλάσκα, «η μείωση αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την προσφορά 100% έκπτωσης στα τέλη σύνδεσης, καθώς και το πρόγραμμα επιδότησης απευθείας από την ΕΔΑ Αττικής, που επιδοτεί μέρος του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης και προσφέρει μέχρι και 3.000 ευρώ για μια πολυκατοικία και 750 ευρώ για ένα διαμέρισμα».

Πρακτική

Παράλληλα, η εταιρεία θα εφαρμόσει μία επιτυχημένη πρακτική σύνδεσης ανεξάρτητων ιδιοκτησιών σε πολυκατοικίες με χρήση ανυψωτικής στήλης (riser) και τοποθέτηση του μετρητή στο μπαλκόνι των διαμερισμάτων, δίνοντας λύση σε περιπτώσεις αδυναμίας αυτόνομης σύνδεσης λόγω τεχνικών δυσκολιών και ταυτόχρονα, μειώνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος σύνδεσης.

Πιο αναλυτικά:

• Χορηγείται 100% έκπτωση στα τέλη σύνδεσης, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες 8-10 διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας δεν θα πληρώνουν τα 780 ευρώ που τους αναλογούν για να συνδεθούν με το δίκτυο, όπως άλλωστε ισχύει και για τις αυτόνομες συνδέσεις διαμερισμάτων (545 ευρώ ήταν τα τέλη).

• Μέσω επενδύσεων 3,8 εκατ. ευρώ από την ΕΔΑ Αττικής, επιδοτείται σε ποσοστό 30%-50% το κόστος μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης από πετρέλαιο θέρμανσης σε φυσικό αέριο. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 3 Απριλίου και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού και απευθύνεται σε κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις ανεξαρτήτως ισχύος. Τα ποσά επιδότησης για κεντρική θέρμανση ξεκινούν από τα 750 ευρώ (για εγκατεστημένη ισχύ μέχρι 35.000 θερμίδες) και φτάνουν μέχρι τα 3.000 ευρώ (άνω των 200.000 θερμίδων). Για αυτόνομη θέρμανση διαμερίσματος ή μονοκατοικίας κάτω από 35.000 θερμίδες το ποσό ενίσχυσης είναι 750 ευρώ και για αυτόνομη θέρμανση όπου η σύνδεση θα γίνει με χρήση riser το ποσό επιδότησης φθάνει τα 360 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στη σύνδεση με χρήση riser, δηλαδή την αυτόνομη σύνδεση διαμερισμάτων με κοινή σωλήνωση και τοποθέτηση μετρητών στο μπαλκόνι κάθε διαμερίσματος, τα νοικοκυριά που ήδη το εφαρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, εξοικονομούν κόστος από την τοποθέτηση πολλαπλών σωληνώσεων, ενώ στα τέλη σύνδεσής τους έχουν έκπτωση 60% για τις περιπτώσεις τοποθέτησης δύο έως τριών μετρητών και 80% για περισσότερους από τέσσερις μετρητές. Με αυτόν τον τρόπο, τα τέλη σύνδεσης των 744 ευρώ μειώνονται στα 297 και 148 ευρώ, αντίστοιχα.

Με τις κινήσεις αυτές, η ΕΔΑ Αττικής επιδιώκει τη σύνδεση 12.000 νέων νοικοκυριών εντός του 2017.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ethnos.gr

B2Green
By B2Green.gr 09:34, 15/03/2017

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!