Αντλίες θερμότητας: Αντλίες... εξοικονόμησης από 900 έως 1.100 ευρώ

B2Green avatar
18:20, 26/10/2014

Αντλίες θερμότητας: Αντλίες... εξοικονόμησης από 900 έως 1.100 ευρώ

Κυριότερα Σημεία

  • Μεγάλη ζήτηση & πολλές εφαρμογές
  • Μεγάλη οικονομία έναντι του πετρελαίου
  • Χωρίς προπληρωμή εξόδων λειτουργίας
Τα συστήματα ηλεκτρικής θέρμανσης -τα οποία γνώρισαν μεγάλη... άνθηση στις δεκαετίες του '60 και του '70- επανεμφανίστηκαν δυναμικά τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του... «μαύρου χρυσού».

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική θέρμανση μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως κύρια όσο και ως συμπληρωματική θέρμανση σε νέες ή υπάρχουσες κατοικίες, αλλά και σε επαγγελματικούς χώρους, ανοικτούς ή κλειστούς.

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι συσκευές ηλεκτρικής θέρμανσης δεν χρειάζονται λεβητοστάσιο, δεξαμενή καύσιμων και καμινάδα, κάτι που σημαίνει πως μπορούν να εγκατασταθούν για αυτονόμηση διαμερισμάτων, σε διαμερίσματα παλαιών πολυκατοικιών χωρίς υπάρχουσα θέρμανση, σε μικρές εξοχικές κατοικίες, σε επαγγελματικούς χώρους, καθώς και οπουδήποτε αλλού δεν είναι δυνατή -λόγω διαθέσιμου χώρου ή άλλων προβλημάτων- η κατασκευή συμβατικού λεβητοστασίου ή ακόμα και η τοποθέτηση καμινάδων.

Και μπορεί σε κάποιους με τον όρο «συσκευές ηλεκτρικής θέρμανσης» να τους έρχεται η εικόνα κάποιων πολύ παλιών? αντιαισθητικών, δύσχρηστων και επικίνδυνων, πολλές φορές, συσκευών -όπως π.χ. κάποιες τσίγκινες θερμάστρες πυράκτωσης ή κάποια ογκώδη και ασήκωτα σώματα λαδιού-, ωστόσο, η σύγχρονη πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι μοντέρνες συσκευές ηλεκτρικής θέρμανσης είναι ιδιαίτερα κομψές και απόλυτα ασφαλείς, αφού διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας.

Μεγάλη ζήτηση
Αναφορικά με τις αντλίες θερμότητας, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θέρμανση, ψύξη, ζεστό νερό χρήσης ή ακόμη και για θέρμανση νερού πισίνας, λόγω της ανάγκης μείωσης του κόστους λειτουργίας, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της προστασίας του περιβάλλοντος από το βλαβερό διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας με σύμμαχο τα στοιχεία της φύσης (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό) βασίζεται στο ότι η συσκευή καταφέρνει να μεταφέρει θερμότητα από κάποιο όριο θερμοκρασίας σε ένα υψηλότερο. Οι αντλίες θερμότητας απορροφούν περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον. Το υπόλοιπο 25% το παίρνουμε με τη μορφή της ηλεκτρικής ενέργειας και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%. Στην αγορά υπάρχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων αντλιών θερμότητας Αέρος/Νερού, Εδάφους/Νερού και Νερού/Νερού. Η εξοικονόμηση που μπορεί να επιτευχθεί έναντι του πετρελαίου δύναται να φθάσει στα 900-1.100 ευρώ ετησίως, ενώ έχει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα:

Δεν υπάρχουν διαδικαστικά (συντήρηση λέβητα, προμήθεια πετρελαίου κ.λπ.). Εγκαθιστώντας στον χώρο σας αντλίες θερμότητας θα απαλλαγείτε από επιπλέον υποχρεώσεις και κόστη, γιατί απλά δεν απαιτούνται σύνθετες και ακριβές διαδικασίες συντήρησης.

Δεν προπληρώνουν
Οσοι προτιμήσουν τις αντλίες θέρμανσης πληρώνουν αφού καταναλώσουν, ενώ δεν χρειάζεται να προπληρώσουν για τα έξοδα λειτουργίας και δεν δεσμεύουν χρήματα από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.

Το σύστημα προσφέρει απεξάρτηση από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, όταν μάλιστα τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμής, όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων.

Η εγκατάσταση γίνεται εύκολα, γρήγορα και καθαρά. Δεν απαιτείται καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στον χώρο. Επίσης δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης, καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.

Τέλος, τυχόν επιχορηγήσεις ή φορολογικές ελαφρύνσεις υπολογίζονται με βάση τον ονομαστικό βαθμό αποδοτικότητας (COP), λαμβάνοντας όμως υπόψη και τον μέσο ετήσιο βαθμό αποδοτικότητας (SPF).

Οι αντλίες θερμότητας με υψηλό ονομαστικό και εποχικό βαθμό απόδοσης κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών του CO2 στην ατμόσφαιρα.

Οι αντλίες θερμότητας δεν μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμότητα αλλά την αντλούν από το περιβάλλον.

Ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης (σε ανακαίνιση ή μη) παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων, έως και 80%, σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα που χρησιμοποιούν λέβητα και καυστήρα.

Η αρχή λειτουργίας της αντλίας θερμότητας είναι πολύ απλή. Ο ήλιος θερμαίνει τον αέρα του περιβάλλοντος, του οποίου την ενέργεια η αντλία θερμότητας μετατρέπει σε θέρμανση. Για να επιτευχθεί η μετατροπή αυτή απαιτείται η κατανάλωση μικρού μόνο ποσού ηλεκτρικής ενέργειας.
 
B2Green
By B2Green.gr 18:20, 26/10/2014

Ψάχνεις για θέρμανση;
Ζήτα προσφορά εδώ!

Τελευταία άρθρα B2Green

Δείτε περισσότερα στο B2Green.gr